- Un plan de afaceri este busola afacerii, documentul în care antreprenorul definește obiectivele pe termen lung și pe termen scurt ale întreprinderii sale. Indiferent dacă sunteți o întreprindere mică sau mijlocie trebuie să aveți un plan de afaceri.
- Nu numai start-up-urile au nevoie de un plan de afaceri.
- Planul de afaceri este destinat în primul rând proprietarilor de afaceri și se recomandă realizarea lui înainte de deschiderea afacerii.
Redactarea unui plan de afaceri amănunțit cu ajutorul profesioniștilor vă poate ajuta să aveți relații de afaceri cu furnizorii, autoritățile și băncile și să vă bucurați de condiții adecvate. Un plan de afaceri servește drept instrument principal și cel mai important pentru obținerea de fonduri de finanțare. Dacă aveți nevoie de credit sau căutați investitori atunci trebuie să vă gândiți la un plan de afaceri bine implementat. Fără un plan de afaceri este foarte dificil să arătați băncii sau unui investitor cum veți rambursa împrumutul.
Planul prezintă aproape întreaga afacere în detaliu și ar trebui să includă, de exemplu:
- Obiectivele de afaceri și ce trebuie să facem pentru a le atinge
- Planurile pentru viitorul apropiat și îndepărtat
- Structura organizațională
- Resursele pentru a implementa afacerea și planul operațional
- Valorile fondatorilor, mebrilor companiei, colegilor, potențialilor angajați, etc.
- Caracteristicile pieței și grupul țintă
- Plan de marketing
- Anexe documentare
Planul de afaceri trebui să prezinte investiția necesară, sursele de finanțare, previziuni pe termen mediu și lung și inclusiv o prognoză de rezultat. Implementarea necorespunzătoare a planului de afaceri poate deteriora afacerea iar cea corectă poate duce la succesul unei afaceri chiar dacă ne referim la o afacere mică.
Uzitarea modelului SMART (măsurabil, realizabil, relevant și limitat în timp) pentru stabilirea obiectivelor este preferabil a fi implementat în planul de afaceri deoarece sintetizează cu succes prezentarea.
Trebuie cunoscut faptul ca un plan de afaceri nu trebuie confundat cu un plan de marketing. Un plan de marketing este un derivat al planului de afaceri care reprezintă de fapt o foaie de parcurs pentru atingerea obiectivelor specifice strategiei de marketing.
IMPORTANT! Pentru ca un plan de afaceri să devină un plan de lucru realizabil trebuie să includă date și previziuni realiste.